Na zajęciach praktycznych uczniowie klasy IIIPT Technikum żywienia i usług gastronomicznych wykonali domki z piernika.
Domki stanowią bardzo efektowną a zarazem smakowitą świąteczną dekorację. Ciasto na domki jest takie same jak na pierniczki choinkowe, należy mu nadać kształty elementów domu, upiec, udekorować i posklejać za pomocą lukru w konstrukcję chatki. Polecamy wykonanie takiej dekoracji w domu, na pewno wzbudzi zachwyt wszystkich gości.
Przepis na ciasto:
Składniki:
• 600g mąki pszennej
• 1 jako
• 250g margaryny
• 250g miodu
• 150g cukru
• 30g kakao
• 1 łyżeczka sody
• 1 przyprawa do piernika
Lukier:
• 1 białko
• 1,5 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Miód zagotować z margaryna i cukrem. Wystudzić i wymieszać z jajkiem. Do przesianej mąki dodać sodę, kakao, przyprawę do piernika, masę miodową i wszystko razem zagnieść. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Rozwałkować na grubość 6 mm na blacie wysypanym mąką, wycinać ściany, dach i dekoracje. Pieczemy ok. 15 min. w 180 st. C. Aby wykonać lukier ubijamy białko i dodajemy przesiany cukier puder, dokładnie mieszamy.
Nasze rady:
• Ozdabiamy ściany przed ich sklejeniem.
• Dobrze jest wycinać ściany na blaszce, na której będziecie je piec – przy przenoszeniu ściany się rozciągają i robią się niekształtne.
• Wykonajcie dokładnie szablon, tak by poszczególne elementy domku pasowały do siebie.
• Po złożeniu ścian należy je związać sznurkiem do momentu zastygnięcia lukru.
• Przed położeniem dachu poczekajcie, aż ściany wyschną – inaczej mogą się rozjechać.